Biologische Katoen


Katoen wordt gezien als een natuurlijke vezel, maar het verbouwen van de katoenplant en het verwerken van de vezels is één van de meest vervuilende vormen van agrarische landbouw in de wereld. Dit is niet vreemd, gezien de grote hoeveelheden chemicaliën en bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt. Daarbij is katoen een van de meest verhandelde producten in de wereld (bijna de helft van alle geproduceerde textielproducten), dus niet-biologisch verbouwde katoen heeft een significante impact op het milieu en de gezondheid van de boeren.

Milieu-onderzoek heeft uitgewezen dat het intensieve gebruik van synthetische kunstmest, bodemadditieven, ontbladeringsmiddelen en andere substanties om de niet-biologische katoen te produceren een serieuze verwoesting van de grond, water en lucht veroorzaken. Deze chemicaliën hebben zo ook een verwoestend effect op de langdurige gezondheid en welzijn van mens en dier. Indirect hebben ze een negatief effect op de voedselketen van mens en dier, aangezien katoenzaad ook wordt verwerkt in veevoer en zo de vlees- en zuivelindustrie vervuilen. Ook katoenzaadolie wordt verwerkt in veel voedselproducten.

De problematiek rondom de textielindustrie stopt niet alleen bij de milieuvervuilende aspecten in het katoenveld. Tijdens het verwerken van de katoenbollen tot kleding, worden weer bij elke productiestap vele chemicaliën gebruikt: siliconen waxes, aardolieproducten, weekmakers, glansmiddelen, zware metalen, vlam- en bodemvertragers, ammoniak en formaldehyde. Alleen al om deze redenen, achten wij het zeer belangrijk om te kiezen voor biologisch katoen met een milieuverantwoorde verwerking tot kleding. Waarom biologisch katoen? Voor het behoud op de lange termijn van de gezondheid van de natuur, mens en dier.


Nog meer redenen:


  • Katoen verbruikt ongeveer 25% van de insecticiden in de wereld en meer dan 10% van de pesticiden (Allan Woodburn).
  • Er is ongeveer 150 gram chemicaliën (pesticiden en meststoffen) nodig om genoeg katoen te verbouwen voor slechts 1 T-shirt.
  • De Environmental Protection Agency beschouwt 7 van de top-15 pesticiden gebruikt op katoen in 2000 in de Verenigde Staten als “mogelijk, vermoedelijk, waarschijnlijk of bekende” bij de mens kankerverwekkende stoffen.


Wat is biologishe katoen?

Biologische katoen wordt verbouwd met behulp van methoden en materialen die een lage impact op het milieu hebben. “Werken met en niet tegen de natuur” is het principe achter de biologische landbouw. Geteeld zonder pesticiden en gesponnen zonder chemicaliën. Biologische boeren vertrouwen op gewasrotatie. Velden worden op natuurlijke wijze bemest, er worden plaagbestrijdende insecten gebruikt om op natuurlijke wijze de schade aan gewassen te beheersen, en onkruid wordt verwijderd met schoffels en tractoren, als ook handmatig. Onafhankelijke certificatie-instellingen controleren of biologische producenten methoden en materialen gebruiken die zijn toegestaan in de biologische productie. Bedrijven verkrijgen het biologische label als de grond gedurende ten minste drie opeenvolgende jaren vrij is van synthetische pesticiden.

Biologisch katoen is puur, natuurlijk en meer ademend voor de gevoelige huid. Bestrijdingsmiddelen en chemisch behandelde kleding, luiers en beddengoed blokkeren het natuurlijke evenwicht van de huid. Ze houden warmte vast en maken dat de huid voldoende vocht op kan nemen, wat vaak uitslag en eczeem veroorzaakt op de gevoelige babyhuid. Gekweekt en verwerkt zonder toxische stoffen, is katoen vrij van synthetische gifstoffen die in de bloedbaan kunnen worden opgenomen door contact met de huid van de gebruiker. Biologisch katoenen producten zijn ook vrij van irriterende of schadelijke kleurstoffen. Bovendien worden op katoenboerderijen waar chemicaliën worden gebruikt, de boeren voortdurend blootgesteld aan synthetische pesticiden en meststoffen, die hen en hun families in gevaar brengen. In ontwikkelingslanden zijn arme, ongeschoolde en slecht uitgeruste boeren vaak gedwongen om te gaan met de meest gevaarlijke chemische landbouwmiddelen. Biologische bedrijven zijn vrij van chemische kunstmest en bestrijdingsmiddelen, wat hun grond en water beschermd en voor langere tijd bruikbaar houdt.

Biologisch katoenen kleding gaat langer mee als gevolg van de natuurlijke samenstelling. Het katoen dat op conventionele manieren wordt verbouwd, wordt verzwakt door chemicaliën die worden gebruikt in de teelt, verwerking en het verven van de katoen, wat de vezel afbreekt en zorgt voor een zwakker kledingstuk. Biologisch katoen is zachter, dikker en steviger dan de conventionele katoen die sneller versleten raakt.


Waar wordt biologisch katoen geteeld?

Turkije en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste producenten van biologisch katoen, gevolgd door India, Peru, Oeganda, Tanzania, Egypte, Senegal, Israël, Griekenland, Benin en Brazilië.


Wat betekent “gecertificeerd biologisch”?


“Gecertificeerd biologisch” betekent dat de katoen is geteeld volgens strenge uniforme normen die worden gecontroleerd door onafhankelijke organisaties (staats of particulier). Certificering is inclusief inspecties van akkers en verwerkingsinstallaties, gedetailleerde registratie en een periodieke controle van bodem en water om ervoor te zorgen dat de telers en verwerkers voldoen aan de normen die zijn gesteld. Certificering van biologische katoenproductie vergroot de betrouwbaarheid van het eindproduct, garandeert de koper de biologische status van het product en bevordert betaling van winstgevende prijzen voor de boeren die zich bezighouden met biologische praktijken.
Orimpex Tekstil
Orimpex Tekstil

Contact

Orimpex Tekstil

Orimpex Organic Textiles

AOSB 10040 sok No:28

Çiğli - İZMİR / TURKEY

+90 0( 232 ) 431 02 76

info@orimpex.com.tr

NAAM *
TELEFON *
EMAIL *
ADRES *
LAND *
ONDERWERPEN *
WEBSITE
Volg Ons Op Sociale Media