TEXTILE EXCHANGE

Textile Exchange is een wereldwijde non-profitorganisatie die positieve actie stimuleert tegen klimaatverandering in de mode-, textiel- en kledingindustrie.

Organic Content Standard (OCS) is een standaard voor het volgen en verifiëren van de inhoud van biologisch geteelde materialen in een eindproduct. Het volgt de stroom van een grondstof van de bron tot het eindproduct en dit proces wordt gecertificeerd door een geautoriseerde derde partij.

OCS zorgt voor een transparante, consistente en uitgebreide onafhankelijke evaluatie en verificatie van claims met betrekking tot de inhoud van organisch materiaal op producten.

Er zijn twee verschillende logo varianten.

OCS 100 – dit logo wordt gebruikt voor producten met minimaal 95% biologische grondstoffen en OCS gemend. Dit laatste staat voor producten met minimaal 5% biologische oorsprong.

Global Recycled Standard (GRS) is een internationale, vrijwillige standaard die het gebruik van gerecyclede grondstoffen in textielproducten controleert. Het GRS-certificaat bevestigt dat de gerecyclede grondstoffen van het product en de sociale, ecologische en chemische praktijken bij productie zijn geïnspecteerd. Tevens definieert de standaard vereisten voor goede arbeidsomstandigheden en minimalisatie van schadelijke milieu effecten.

GRS heeft als hoger doel het aanmoedigen van een verantwoordelijk en duurzaam productie- en consumptiemodel in de textielindustrie. Ze willen de kwaliteit van de gerecyclede producten verhogen door producten te ontwikkelen die zijn gemaakt in overeenstemming met milieu- en sociale criteria in de hele productieketen.

Producten mogen het GRS certificaat dragen als er ten minste 20% gerecycled materiaal wordt gebruikt. Zowel voor als na productie.

De Recycled Claim Standard (RCS) is een internationale, vrijwillige standaard die de aanwezigheid en de hoeveelheid gerecycled materiaal in een eindproduct controleert. Dit gebeurt door middel van input en chain of custody-verificatie een derde partij. RCS zorgt voor een transparante, consistente en uitgebreide onafhankelijke evaluatie en verificatie van claims met betrekking tot de inhoud van gerecycled materiaal op producten.

Er zijn twee verschillende logo varianten.

RCS 100 – dit logo wordt gebruikt voor producten met minimaal 95% gerecycled materiaal en RCS gemend. Dit laatste staat voor minimaal 5% gerecycled materiaal.